Wij zijn 24/7 bereikbaar voor spoedgevallen!

Orthopedie

Orthopedie is het vakgebied dat zich richt op aandoeningen aan het ‘bewegingsapparaat’, dat bestaat uit alle botten, spieren, banden, pezen en gewrichten van het dierlijk lichaam.

Er zijn een aantal orthopedische aandoeningen die vaak bij dieren voorkomen, zoals fracturen, gescheurde kruisbanden, knieschijf luxaties, elleboog- en heupaandoeningen. Onze kliniek biedt gelukkig veel behandelmogelijkheden voor dit soort problemen. Daarnaast wordt u tijdens de revalidatie van uw dier ook begeleidt door een professionele dierenfysiotherapeute. Verschillende buurpraktijken verwijzen hun complexe orthopedische ingrepen door voor een behandeling.

Fracturen

Een ongeluk zit in een klein hoekje, waardoor we regelmatig honden en katten met botbreuken (ook wel fracturen genoemd) op bezoek krijgen. Als er een vermoeden is van een fractuur, wordt er altijd eerst een röntgenfoto gemaakt. De röntgenfoto geeft ons inzicht in waar de breuk precies zit en hoe het betreffende bot of gewricht precies gebroken is. Daarnaast kunnen we ook zien of er eventuele andere schade aanwezig is. Als er sprake is van een fractuur, is een operatie vaak noodzakelijk. Afhankelijk van de breuk worden de verschillende gebroken delen weer op de juiste plaats gebracht en vastgemaakt met bijvoorbeeld schroeven, platen, pinnen en/of externe fixators. Het dier moet hierna vaak een bepaalde periode in het verband en/of spalk om de breuk goed te laten genezen, waarbij regelmatig verband/spalk wissels worden uitgevoerd. Na deze periode wordt er een controle röntgenfoto gemaakt om te kijken of de betreffende delen weer goed aan elkaar zijn gegroeid.

Kruisband ruptuur

Letsel aan de kruisbanden is één van de meest voorkomende orthopedische aandoeningen bij honden. De kruisbanden, bestaande uit een voorste en achterste kruisband, bevinden zich in het kniegewricht en zorgen voor de stabiliteit van de knie. De voorste kruisband is het meest gevoelig bij honden en kan gedeeltelijk of geheel scheuren. Hierdoor is de knie niet meer stabiel, pijnlijk en kan de hond niet meer goed op de poot lopen. De hond is dan ook vaak acuut kreupel aan één van de achterpoten, waarbij de poot meestal wordt opgetild in rust en slecht tot niet wordt belast tijdens het lopen. Vaak wordt dergelijk letsel veroorzaakt door trauma door een onverwachte beweging, maar er kunnen ook andere oorzaken ten grondslag liggen, zoals gevoeligheid vanuit het hondenras, een afwijkende stand van de achterpoten, overgewicht of hormonale aandoeningen.

Als uw hond klachten van voorste kruisband letsel heeft, wordt er eerst een klinisch orthopedisch onderzoek uitgevoerd. Hierbij kan meestal al geconstateerd worden of er letsel is aan de kruisbanden. Aanvullend worden er vaak röntgenfoto’s gemaakt om andere mogelijke oorzaken van de kreupelheid uit te sluiten, mogelijke schade aan het kniegewricht te beoordelen en de staat van de overige gewrichten (met name de heupen) in de achterpoot te beoordelen.

Om de voorste kruisband goed te laten herstellen, is er vaak een operatie noodzakelijk. Als het letsel namelijk niet operatief behandeld wordt, kan er vroegtijdige ontwikkeling van artrose ontstaan, waar de hond de rest van zijn leven klachten van heeft. Er zijn twee verschillende operatie technieken:

Fimbricerend hechten

Bij kleine honden en katten wordt het kniegewricht opnieuw gestabiliseerd door een bepaalde fimbricerende hechttechniek.

TTA rapid: Tibial Tuberosity Advancement

Honden vanaf de 15kg worden bij voorkeur geopereerd met een TTA operatie. Hierbij worden eerst de resten van de gescheurde kruisband verwijderd en beoordeeld of de menisci nog goed zijn. Daarnaast wordt het stuk bot waar de kruisband op aanhecht naar voren gezet geplaatst en vastgezet. Hierdoor veranderen de krachten in het gewricht, waardoor de functie van de oorspronkelijke kruisband over wordt genomen en deze niet meer gemist wordt.

Bij beide operatie technieken krijgt u na de operatie een revalidatie schema mee en volgen meerdere controles om te kijken of de genezing naar verwachting verloopt.

Knieschijf (patella)

Een patella luxatie is naast kruisbandletsels ook een veel voorkomende orthopedische aandoening bij honden (voornamelijk kleine hondenrassen) en katten. Deze aandoening heeft vaak een erfelijke oorsprong. Normaal gesproken beweegt de knieschijf tijdens het bewegen aan de voorzijde van het kniegewricht in een speciaal knieschijfgleufje in het uiteinde van het bovenbeen. In het geval van een patella luxatie schiet de knieschijf uit het gleufje, naar de buiten- of binnenzijde (meestal het geval) van het kniegewricht. De knie schiet dan als het ware ‘op slot’ en kan even niet meer buigen, waarbij het dier de poot even niet goed kan belasten en mank loopt. Dit kan tijdelijk zijn, waarna de knieschijf weer terug op zijn plek schiet en het dier weer normaal loopt, of continu aanwezig zijn, waardoor de poot niet normaal functioneert. Veel honden hebben deze aandoening zonder dat ze er last van ondervinden. Echter als het probleem al lang aanwezig is, kan er wel slijtage/artrosevorming in het kniegewricht plaatsvinden, waar ze op latere leeftijd hinder van ervaren.

Een patella luxatie kan bij het klinisch orthopedisch onderzoek al vast worden gesteld. Indien nodig wordt er aanvullend een röntgenfoto gemaakt om mogelijk bijkomend letsel, zoals bijvoorbeeld artrose of kruisbandproblemen, uit te sluiten.

De behandeling van een patella luxatie bestaat uit het operatief dieper maken van het knieschijfgleufje en het verplaatsen van het stuk bot waar de knieschijfpees op aanhecht. Hierdoor kan de patella niet meer van het gleufje afschieten. Tijdens deze operatie worden ook altijd de kruisbanden en menisci gecontroleerd op eventuele schade.

Artroscopie (kijkoperatie in het gewricht)

Indien uw hond of kat last heeft van de gewrichten, kunnen we door middel van de nieuwste artroscopische techniek in het betreffende gewricht kijken om een diagnose te stellen en eventuele problemen te verhelpen. Hierbij kunt u denken aan elleboogdysplasie (ED) of osteochondrose (OCD) van de schouder, elleboog, knie- of hakgewricht. Dit is een methode die ook wel bekend staat als een kijkoperatie. Hierbij worden twee kleine sneetjes gemaakt. Door de ene snede wordt de camera en door de andere snede de instrumenten voor de behandeling ingebracht. Het voordeel van deze methode is dat het gewricht niet chirurgisch geopend hoeft te worden, waardoor de schade aan de omliggende weefsels beperkt blijft. Hierdoor is het herstel van uw dier sneller, heeft uw dier minder pijn en is de kans op complicaties kleiner.

Dierenfysiotherapie

Na elke orthopedische operatie krijgt uw dier een gratis controle afspraak bij onze dierenfysiotherapeute. Deze afspraak wordt tijdens de wondcontrole na de operatie ingepland en vindt zo’n 2 tot 3 weken na de operatie plaats. Hierbij wordt het herstel van uw dier beoordeeld en het revalidatieproces besproken. Indien gewenst is er de mogelijkheid om hierna nog vervolgafspraken in te plannen om u en uw dier verder te begeleiden en het revalidatieproces zo vloeiend mogelijk te laten verlopen.

Wat wij hiermee aanbieden

  • Fracturen
  • Kruisband ruptuur
  • Patella luxatie
  • Artroscopie
  • Dierenfysiotherapie
img description

Ontmoet ons team!

Ontmoet ons team
img description

Wij zijn gevestigd in Asten en Helmond

Ons team staat 24/7 klaar om hoogstaande en liefdevolle zorg aan u en uw huisdier te verlenen. Honden, katten, konijnen of knaagdieren, u kunt voor allen bij ons terecht.

Praktijk Asten

Ommelseweg 49
5721 WT Asten
asten@gdk1h.nl
0493 689 715 24/7 bereikbaar voor spoedgevallen!
Openingstijden
  • Maandag08:00 - 20:00
  • Dinsdag08:00 - 20:00
  • Woensdag08:00 - 20:00
  • Donderdag08:00 - 20:00
  • Vrijdag08:00 - 20:00
  • Zaterdag08:30 - 12:00
  • ZondagGesloten
Bekijk de praktijk

Praktijk Helmond

Walvisstraat 32
5706 CT Helmond
helmond@gdk1h.nl
0492 745 175 24/7 bereikbaar voor spoedgevallen!
Openingstijden
  • Maandag08:30 - 17:30
  • Dinsdag08:30 - 20:00
  • Woensdag08:30 - 20:00
  • Donderdag08:30 - 17:30
  • Vrijdag08:30 - 17:30
  • ZaterdagGesloten
  • ZondagGesloten
Bekijk de praktijk

Neem contact met ons op

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.