Konijnen
Konijnen worden steeds populairder als huisdieren. Dit is ook niet zo gek, want het zijn erg leuke, actieve, slimme en sociale dieren. Konijnen behoren in tegenstelling tot wat men vaak denkt tot de haasachtigen en niet tot de knaagdieren.
Onderwerpen
Er wordt helaas nog vaak erg lichtzinnig gedacht over het aanschaffen van een konijn. Een konijn is een intelligent en sociaal dier, welke specifieke behoeftes heeft om een gelukkig leven te leiden. Denk hierbij aan een soortgenootje als maatje, de juiste huisvesting met veel ruimte, goede voeding, voldoende mentale uitdaging, kooiverrijking en bescherming tegen dodelijke virusziektes.
Daarnaast zijn konijnen, net als knaagdieren, vluchtdieren. Dit betekent dan ook dat konijnen een andere manier van verzorging en behoeftes nodig hebben dan bijvoorbeeld honden en katten. Ze laten hierdoor ook minder goed zien dat ze ziek zijn, omdat ze niet zwak over willen komen voor de prooidieren. Daarom is het belangrijk om goed voor uw konijn te zorgen en op tijd aan de bel te trekken als er iets mis is.
Het is dus erg belangrijk om u van tevoren goed in te lezen over het houden van konijnen om teleurstellingen te voorkomen. Voor extra tips en informatie verwijzen wij u graag naar de website van de LICG. Zij verstrekken erg veel informatie over het aanschaffen en hebben van een konijn:
Net zoals bij honden en katten, is het ook bij konijnen van belang om ze te laten vaccineren ter bescherming tegen dodelijke virusziekten. Wij kunnen tegen de volgende virussen vaccineren:
- Myxomatose: een ernstige, vaak dodelijke virusziekte, welke wordt overgedragen door stekende insecten, zoals muggen, steekvliegen en vlooien. Er is echter ook een vorm die wordt overgedragen door direct contact met een besmet konijn. Het virus veroorzaakt zwellingen bij de ogen, oren, neus, bek en anus, waarna een longontsteking volgt. De vorm die door direct contact wordt overgedragen veroorzaakt echter nauwelijks huidzwellingen, maar geeft wel rode en gezwollen ogen en problemen met de ademhaling. Er is geen behandeling tegen de ziekte. Er kan alleen symptomatisch behandeld worden, maar de kans dat het konijn komt te overlijden is erg groot.
- RHD-1 en RHD-2: RHD, ook wel Rabbit Haemorrhagic Disease, is een ander zeer besmettelijk en dodelijke virusziekte. Deze ziekte is onder meerdere namen bekend: VHD, RVHD, VHS & RCD. Er bestaan twee varianten van dit virus, de klassieke variant RHD-1 en de nieuwere variant RHD-2. Het RHD virus wordt eveneens overbracht door stekende insecten, zoals vlooien en muggen, maar ook door direct contact, besmet materiaal, zoals bodembeddeking, hooi, hokken, geplukt gras, via vogels of zelfs via schoenzolen. RDH is een snel verlopende en vaak dodelijke ziekte. RHD veroorzaakt een leverinfectie, wat leidt tot inwendige bloedingen in longen, lever en darmen. Vaak zijn er van buiten geen symptomen te zien en is het konijn ineens dood. Als het konijn wel symptomen vertoont, is dit vaak verminderde eetlust, wegkruipen, diarree, obstipatie, benauwdheid of koorts, waarna het dier snel sterft na een epileptische aanval of met bloedneus. Net zoals bij myxomatose is er geen behandeling voor deze ziekte.
Door middel van een vaccinatie worden er antistoffen tegen deze ziektes aangemaakt, waardoor de weerstand van uw konijn tegen de ziektes beter wordt. Dit zorgt ervoor dat uw konijn beter beschermd is voor bepaalde ziektes en de kans aanzienlijk kleiner wordt dat uw konijn de ziekte oploopt. Om deze bescherming te behouden, dienen vaccinaties herhaalt te worden.
Bij ons in de praktijk maken we gebruik van een 3 in 1 combinatie vaccinatie Nobivac ® Myxo-Plus, waar alle virussen in zitten. Deze vaccinatie kan al vanaf een leeftijd van 5 weken gegeven worden en dient jaarlijks herhaalt te worden.
Konijnen zijn al op relatief jonge leeftijd geslachtsrijp, waarna ze zich al kunnen voortplanten. Om te voorkomen dat uw konijn ongewenst gedekt wordt door het soortgenootje, is het zinvol om uw konijn, mannetje en/of vrouwtje, tijdig te laten castreren of steriliseren. Dit heeft daarnaast ook voordeel op het gebied van gezondheid en gedrag.
Sterilisatie voedster
Voedsters kunnen vanaf de 6 maanden gesteriliseerd worden. Dit is tevens de leeftijd dat ze territoriumdrift en dominantiegedrag kunnen gaan ontwikkelen, wat kan leiden tot sproeigedrag en vechtpartijen onderling met verwondingen tot gevolg. Soms kan dit zo heftig zijn, dat de konijnen (tijdelijk) gescheiden moeten worden. Een sterilistaie kan hierbij een oplossing zijn. Daarnaast bestaat ook het voordeel dat er geen baarmoederontstekingen of baarmoedertumoren meer kunnen ontstaan.
Bij de sterilisatie van uw konijn worden de eierstokken én baarmoeder chirurgisch via een kleine snede in de buikwand verwijderd, waardoor er geen geslachtshormonen meer worden geproduceerd en er geen kans meer is op een baarmoederontsteking of baarmoedertumoren.
Castratie rammelaar
Het terrorium- en dominante gedrag van rammelaars is vaak heftiger dan bij voedsters. Hierdoor vertonen ze vaak extreem sproeigedrag om hun territorium af te bakenen, maar kunnen ze ook erg lelijk met elkaar vechten en elkaar verwonden. Het is dan ook aan te raden om rammelaars van elkaar te scheiden in die periode tot ze gecastreerd zijn. Soms is de seksuele drift zo hoog, dat ze ongewenst gedrag gaan vertonen zoals het willen rijden tegen objecten of mensen.
Bij de castratie van uw konijn worden de testikels via twee kleine sneetjes voor het scrotum verwijderd, waardoor er geen geslachtshormonen meer worden geproduceerd.
Nazorg
Het is belangrijk dat uw konijn binnen 12 uur na de operatie weer zelfstandig gaat eten en drinken, om problemen met de maag en darmen te voorkomen. Om de eetlust te stimuleren kunt u ze zelf voer via een spuitje toedienen, ook wel ‘dwangvoeren’ genoemd.
Na de sterilisatie duurt het nog zo’n 3-4 weken voordat alle hormonen uit het lichaam zijn. Houdt de konijnen gedurende deze periode nog even apart, maar zorg wel dat ze elkaar nog kunnen zien en ruiken, zodat ze niet vervreemden van elkaar. Na deze periode kunnen ze weer langzaam bij elkaar gezet worden.