Honden
Een maatje voor het leven. Of je nou een hond hebt voor gezelschap, om mee te sporten, jagen, showen of waken, ons streven is om ervoor te zorgen dat uw hond een fijn, gezond en lang leven heeft. Iedere hond is dan ook welkom bij ons op de praktijk. Wij houden rekening met de verschillende hondenrassen en de daarbij behorende behoeftes en kenmerkende gezondheidsproblemen.
Onderwerpen
Als u eenmaal zover bent om voor een pup of volwassen hond te gaan kijken, bent u al snel op slag verliefd. Echter komen er veel dingen kijken bij het hebben van een hond en is het erg belangrijk om van te voren goed over verschillende zaken na te denken. Hierbij kunt u denken aan:
- Welke hond past het beste bij mij, mijn gezin en/of woonsituatie?
- Waar kan ik op een betrouwbare manier een hond kopen en waar moet ik op letten tijdens het bezoek?
- Kies ik voor een pup, een oudere hond uit het asiel of een herplaatser? En ga ik dan voor een grote of kleine hond, kruising of raszuivere hond, Nederlandse of buitenlandse hond en wat zijn de risico’s en consequenties hiervan?
- Wat kost het nou eigenlijk om een hond te hebben?
- Heb ik wel voldoende tijd en ruimte voor een hond?
Dit zijn allemaal belangrijke vragen om vooraf goed over na te denken, zodat u zolang mogelijk plezier van uw hond kan hebben.
Voor extra tips en informatie verwijzen wij u graag naar de website van de LICG. Zij verstrekken erg veel informatie over het aanschaffen en hebben van een hond:
- Algemene informatie over honden
- De aanschaf van een hond
- Stappenplan puppy via internet
- De puppy checklist
- Rasgroepen
- Rashondengids
Mocht u vragen hebben, neem dan graag contact met ons op!
Vaccinaties
Uw hond heeft verschillende vaccinaties nodig om te voorkomen dat hij/zij ziek wordt. Door middel van een vaccinatie worden er antistoffen tegen verschillende ziektes aangemaakt, waardoor de weerstand van uw hond tegen deze ziektes beter wordt. Dit zorgt ervoor dat uw hond beter beschermd is voor deze ziektes en de kans aanzienlijk kleiner wordt dat uw hond de ziekte oploopt. Om deze bescherming te behouden, dienen vaccinaties herhaald te worden. Hiervoor wordt het volgende vaccinatieschema gehanteerd:
* De kennelhoest vaccinatie mag vanaf een leeftijd van 9 weken gegeven worden en moet vervolgens jaarlijks herhaald worden. Deze vaccinatie kan verplicht zijn bij verschillende hondenpensions en hondencursussen.
** De rabies vaccinatie mag vanaf een leeftijd van 12 weken gegeven worden en is hierna 3 jaar geldig. Deze vaccinatie is verplicht als u met uw hond de Nederlandse grens overgaat naar het buitenland. Deze vaccinatie moet minimaal 3 weken voor vertrek gegeven zijn.
Tijdens het vaccinatie consult wordt uw dier ook helemaal nagekeken. Die vaccinaties worden bijgehouden in het paspoort van uw hond. Wij verzoeken u dan ook om het paspoort mee te nemen naar de vaccinatie afspraak.
Titerbepaling: VacciCheck
Bovenstaand vaccinatieschema is zo opgesteld dat het vrijwel zeker is dat de hoeveelheid antilichamen in het bloed van uw hond hoog genoeg blijft om hem/haar goed te beschermen. Echter kan het dus zijn dat de hoeveelheid antilichamen van uw hond nog hoog genoeg is en uw hond niet perse opnieuw gevaccineerd dient te worden voor bepaalde ziekteverwekkers op dat moment. Om hierachter te komen, kunt u kiezen voor een Vaccicheck titerbepaling. Het kan overigens geen kwaad als uw hond dan toch een vaccinatie zou krijgen, tenzij uw hond veel last van de bijwerkingen van een vaccin heeft.
Voor een titerbepaling wordt er een kleine hoeveelheid bloed afgenomen en wordt er dus gekeken of er nog voldoende antilichamen aanwezig zijn. Als het aantal antilichamen nog hoog genoeg is, kan er besloten worden om over een bepaalde periode opnieuw een titerbepaling uit te voeren. Is het aantal te laag, dan dient er opnieuw gevaccineerd te worden om het lichaam weer voldoende bescherming tegen betreffende ziekteverwekkers te geven.
Voor de hond zijn er maar een beperkt aantal ziekteverwekkers waar betrouwbare titertesten voor zijn: Hondenziekte, Leverziekte, Parvovirus en Rabies. De antilichamen tegen de ziekte van Weil verdwijnen weer snel uit het bloed, waardoor het geen zin heeft om te titeren. Deze vaccinatie dient daarom jaarlijks herhaald te worden. Dit geldt ook voor de kennelhoest vaccinatie.
Titeren is dus geen alternatief waardoor er niet meer gevaccineerd hoeft te worden, maar een check om te kijken of de vaccinatie weer nodig is. Vaccineren en titeren werken samen om te zorgen dat uw hond goed beschermd blijft.
Een chip is een klein buisje, ter grootte van een rijstkorrel, waar een microchip in zit geplaatst. Deze chip wordt onder de huid van uw hond geplaatst. Aan deze chip zit een registratienummer gekoppeld, welke kan worden uitgelezen door middel van een speciale chipreader. U kunt uw gegevens koppelen aan dit registratienummer, zodat als uw dier gevonden wordt, uw dier terug herleid kan worden naar uw gegevens.
In Nederland geldt er vanaf 1 april 2013 geldt een chip- en registratieplicht voor honden. Dit houdt in dat het verplicht is dat pups, die na 1 april 2013 zijn geboren, vóór de leeftijd van 7 weken gechipt zijn door een daarvoor bevoegd persoon en vóór de leeftijd van 8 weken geregistreerd zijn door de fokker. Deze registratie dient bij één van de daarvoor aangewezen portalen te zijn gedaan. Op het moment dat de pup naar u als nieuw baasje komt, bent u verplicht uw gegevens binnen 14 dagen aan het chipnummer te laten koppelen. Hierbij kunnen wij u eventueel helpen.
Ook als u een oudere hond van iemand overneemt of uit een asiel haalt, is het belangrijk om uw eigen gegevens aan het chipnummer te koppelen. U kunt op www.chipnummer.nl controleren hoe en bij welke databank uw dier geregistreerd staat.
Houdt er rekening mee dat als u verhuist of een nieuw telefoonnummer heeft gekregen, deze gegevens ook bij de databank waar de chip van uw dier geregistreerd is, doorgegeven dienen te worden.
Vanaf 1 november 2021 is de wetgeving over chippen en registreren van honden in Nederland veranderd. Een hond, jong of oud, kan vanaf nu alleen nog maar gekocht of overgedragen worden als deze is gechipt door een bevoegd persoon, geregistreerd is bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland via één van de aangewezen databanken en voorzien is van een Europees paspoort. De overheid hoopt hiermee de malafide hondenhandel beter tegen te gaan.
Er komen jaarlijks grote aantallen honden uit het buitenland naar Nederland. Dit zijn met name pups uit het oosten van Europa, maar ook zwerfhonden uit Zuid-Europa en landen buiten de Europese Unie. Een groot deel van deze import vindt illegaal plaats, waarbij vaak geen aandacht wordt besteed aan het welzijn van de (jonge) honden, zoals:
- Puppy’s worden op te jonge leeftijd gescheiden van hun moeder en nestgenoten.
- Puppy’s hebben vervalste documenten waarbij is gesmokkeld met leeftijden.
- Honden worden onder slechte omstandigheden vervoerd.
- Pups komen ziek, verzwakt en slecht gesocialiseerd bij de nieuwe baasjes en overlijden soms onnodig door ziektes die voorkomen hadden kunnen worden.
Registratie om illegale hondenhandel te voorkomen
Door het registreren van alle personen die betrokken zijn bij de aanschaf van een hond zorgen de nieuwe regels voor de Identificatie en Registratie (I&R) voor honden voor een betere controle op deze illegale hondenhandel. Het is hierdoor direct duidelijk waar de hond vandaan komt en wie de hond een chip en paspoort heeft verstrekt.
Naast de hond, worden bij deze nieuwe I&R wetgeving ook de eerste eigenaar (veelal fokker, maar ook importeur), de dierenarts en chipper geregistreerd bij het RVO. Ook als u als particulier een nestje pups wil fokken, moet u zich registreren, evenals mensen die zelf een hond uit het buitenland halen. Het toezicht op het registreren en chippen van honden zal worden uitgevoerd door de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).
Paspoortverplichting
Vanaf 1 november dienen, naast de chip en registratie, alle nieuw geregistreerde honden in Nederland een Europees dierenpaspoort te krijgen. Dit geldt dus ook wanneer uw hond niet de grens over gaat. Deze verplichting van een Europees dierenpaspoort geldt voor alle honden die vanaf 1 november 2021 naar een nieuw baasje gaan. Eigenaren die een hond aan hebben geschaft voordat de regelgeving in is gegaan, hoeven geen paspoort voor hun hond aan te vragen, tenzij zij hun hond verkopen of overdragen aan een nieuwe eigenaar of met hun hond naar het buitenland reizen.
U dient zelf als toekomstig hondeneigenaar bij de aanschaf na te gaan of de hond is gechipt, geregistreerd is en een Europees dierenpaspoort heeft.
Gevolgen voor fokkers, particulieren, handelaren en importeurs
Met deze vernieuwde I&R wetgeving gaan er dus een aantal zaken veranderen voor de fokkerij, handel en import:
- Iedereen die een nestje gaat fokken moet een registratienummer (UBN-nummer) aanvragen bij RVO via deze site. Dit geldt dus ook voor particulieren die (eenmalig) een gelegenheidsnestje fokken. Zonder UBN nummer kan een pup niet gechipt worden en zonder chip mag er geen Europees dierenpaspoort uitgegeven worden.
- Pups dienen voor de leeftijd van 7 weken te worden gechipt én geregistreerd via een van de aangewezen portalen (voorheen databanken) door een dierenarts of een bij RVO geregistreerde chipper. De fokker doet dus niet meer zelf de eerste registratie van de chips. De fokker dient daarna nog wel een geboorteregistratie doen, waarbij het chipnummer van de moederhond en de naam- en adresgegevens van de fokker worden ingevuld. Daarmee is de hond pas volledig geregistreerd.
- Honden die uit het buitenland komen, dienen door een dierenarts geregistreerd te worden bij een van de aangewezen portalen. Iedere importeur dient daarvoor een UBN aan te vragen bij RVO. Dit geldt dus ook voor particulieren die (eenmalig) zelf een hond uit het buitenland meebrengen!
- Elke hond die van eigenaar wisselt moet een chip, registratie (met registratiebewijs) en Europees dierenpaspoort hebben. Registreer vervolgens de hond op uw eigen naam bij een van de aangewezen portals. Het is volgens de wet verboden om een hond zonder chip en registratie te kopen!
Meer informatie vindt u op de site van het RVO.
Wormen zijn parasieten waar honden en katten op elke leeftijd besmet mee kunnen raken, waarvan sommige wormen ook een risico voor de mens kunnen vormen. Belangrijke wormsoorten zijn spoel-, haak- en lintwormen. De volwassen wormen leven in de dunne darm van dieren. Daarnaast zijn er ook nog longwormen, welke in de longen leven, en de Franse hartwormen, welke in en rondom het hart leven.
Er zijn verschillende manieren waarop uw dier besmet kan raken met wormen:
- Het opnemen van eitjes met daarin de larve van wormen na contact met de grond.
- Het eten van besmette ontlasting.
- Het opnemen van larven door het eten van besmette knaagdieren, rauw vlees of karkassen.
- Drachtige teven kunnen hun pups via de baarmoeder besmetten en na de geboorte kunnen de pups via de moedermelk besmet raken.
Vaak verdragen honden en katten een wormbesmetting goed en worden er alleen wormeitjes in de ontlasting uitgescheiden die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Klachten komen vaak pas voor bij jonge dieren of bij zware besmetting waarbij er wel wormen worden uitgepoept, uitgebraakt of opgehoest. Echter zijn er ook wormen die bij een lichte besmetting al ernstige klachten kunnen geven, denk hierbij aan de Franse hartworm. Symptomen van een wormbesmetting zijn onder andere conditieverlies, lusteloosheid, gewichtsverlies, jeuk rondom de anus, diarree of luchtwegproblemen. Neem in zulke gevallen contact met ons op.
Het risico op een wormbesmetting kan verminderd worden door de bestrijding van wormen bij uw hond. Regelmatig ontwormen is dan ook van belang, zie hieronder het ontwormingsadvies dat wij hanteren. Daarnaast is het van belang om de omgevingsbesmetting met eitjes en larven te verminderen, door de ontlasting van uw huisdier altijd op te ruimen.
Als u met uw hond naar het buitenland gaat, kan hij/zij daar ook besmet worden met andere wormsoorten. Neem contact met ons op als u van plan bent om met uw hond naar het buitenland te reizen, zodat we u kunnen informeren over de beste bescherming tegen exotische wormsoorten.
Ontwormschema:
Het is belangrijk dat u een goed ontwormingsmiddel gebruikt, welke ook werkzaam is tegen alle belangrijke wormsoorten. Deze kunt u bij ons op de praktijk verkrijgen.
Na dit schema is het algemene advies om uw hond 4x per jaar te ontwormen. Een alternatief voor (preventief) ontwormen is een ontlastingsonderzoek laten doen. Hierbij levert u wat ontlasting van uw dier in en kijken wij of er een wormbesmetting aanwezig is. Aan de hand daarvan kan bepaald worden of uw dier behandeld dient te worden of niet.
Echter kan het zijn dat uw hond vaker of minder vaak ontwormd hoeft te worden, afhankelijk van in welke risicogroep hij/zij zich bevindt. Om deze risicogroep voor uw dier te bepalen, kunt u het stroomdiagram van de ESCCAP raadplegen. Voor verdere vragen of adviezen kunt u contact met ons opnemen.
Je krijgt er al bijna kriebels van als je eraan denkt, vlooien, teken en mijten. Deze beestjes zitten overal in bossen, parken en ook in uw eigen tuin. Ze kunnen veel overlast geven aan uw huisdier en ze zelfs ernstig ziek maken door de overdracht van bepaalde ziektes. Het is dan ook erg belangrijk om te voorkomen dat uw dier met dergelijke beestjes besmet raakt en mocht er toch een besmetting hebben plaatsgevonden, deze snel behandeld wordt. Een vlooienbesmetting is bijvoorbeeld erg moeilijk en intensief om te bestrijden, zeker omdat de gehele thuisomgeving ook besmet raakt. Voorkomen is daarom beter dan genezen!
De meest voorkomende klachten van vlooien en mijten zijn jeuk, wat zich uit in bijten, krabben, likken en schuren. Bij een mijtinfectie of een vlooienallergie kan de huid op plekken kaal en verdikt zijn en kunnen er wondjes ontstaan. Als uw dier vaak teken heeft, kunnen er ook ziektes overgedragen worden, zoals de ziekte van Lyme, Babesia en Ehrlichia. Klachten hierbij kunnen ook jeuk en huidirritatie zijn, maar ook algehele malaise en bloedarmoede. Heeft u dier dergelijke klachten, neem dan contact met ons op, zodat we deze zo snel mogelijk kunnen verlichten voor uw dier.
Een goed bestrijdingsmiddel is in alle gevallen erg belangrijk. Er zijn erg veel middelen op de markt in verschillende maten en vormen: pipetten, tabletten, halsbanden, shampoos en sprays. Helaas zijn ook middelen verkrijgbaar die niet minder goed werken of waar resistentie voor is. Wij kunnen u goed informeren over het beste middel voor uw dier.
Ziektekostenverzekeringen voor huisdieren worden steeds populairder en er zijn steeds meer verzekeringsmaatschappijen die dergelijke verzekeringen aanbieden. Het afsluiten hiervan kan zeker voordelen hebben.
Een ongeluk zit soms in een klein hoekje en bij bepaalde diagnostische onderzoeken of (spoed)behandelingen kunnen de kosten al snel hoog oplopen. In zulke gevallen geeft het een gerust gevoel dat uw dier toch de juiste zorg kan krijgen, terwijl de verzekering (grotendeels) opdraagt voor deze kosten, zeker als uw eigen budget niet toereikend.
Het is wel verstandig om u van te voren goed te oriënteren, aangezien het aanbod groot is. Er zijn vaak verschillende verzekeringspakketten beschikbaar, waarbij bepaalde onderzoeken of behandelingen wel of niet vergoed worden of tot een bepaald bedrag. Het ras en de leeftijd van uw dier spelen hierbij vaak ook een rol. Om te bepalen welke verzekering het beste bij u past, kan de website van verzeker je huisdier een handige tool zijn.
Een sterilisatie van een teef of een castratie van een reu zijn de meest uitgevoerde routine operaties. Deze ingrepen hebben verschillende voor- en nadelen en zullen hieronder op een rijtje worden gezet.
Sterilisatie teef
Voordelen:
- Geen loopsheden meer.
- Geen kans meer op ongewenste dekkingen.
- Geen kans meer op schijndracht.
- Geen kans meer op baarmoederontsteking.
- Geen tot verminderd kans op de ontwikkeling van melkkliertumoren (afhankelijk van de leeftijd van de sterilisatie).
- Verminderde kans op het ontwikkelen van suikerziekte.
Nadelen:
- Meer aanleg voor gewichtstoename (welke goed te voorkomen is door gepast voedingsadvies).
- Soms kunnen er vachtverandering optreden.
- Een dominante teef kan nog dominanter worden.
- Een grote hond kan soms urine-incontinentie ontwikkelen na een sterilisatie (welke vaak goed te behandelen met medicatie).
Klassieke vs laparoscopische sterilisatie
Als u heeft besloten geen nestje meer met uw teefje te willen fokken, raden wij u aan uw teef te laten steriliseren in verband met bovengenoemde gezondheidsvoordelen. Hierbij worden de eierstokken (en indien afwijkend ook de baarmoeder) verwijderd, waardoor er geen geslachtshormonen meer worden geproduceerd. Er bestaan twee verschillende operatietechnieken om een sterilisatie uit te voeren: de klassieke chirurgische methode en de nieuwere minder invasieve laparoscopische methode. Meer informatie over deze ingrepen vindt u onder het specialisme laparoscopische sterilisatie.
Castratie reu
Voordelen:
- Vermindering van hormoongerelateerde gedragsproblemen, zoals markeergedrag, overmatig rijgedrag, dominant gedrag en soms ook agressief gedrag.
- Verminderde tot geen kans op hormoongerelateerde gezondheidsproblemen, zoals chronische voorhuidontstekings, prostaatvergrotingen en testikeltumoren.
Nadelen:
- Meer aanleg voor gewichtstoename (welke goed te voorkomen is door gepast voedingsadvies).
- Soms kunnen er vachtverandering optreden.
- Onzekere reuen kunnen nog onzekerder worden.
Een castratie van een reu kan in principe op alle leeftijden wordt uitgevoerd, echter adviseren wij dit pas als de hond volwassen en uitgegroeid is. Vroege castratie vanaf de 6 maanden wordt alleen aangeraden bij sterk ongewenst mannelijk hormonaal gedrag.
Chirurgische vs chemische castratie
Als u zeker weet dat u interesse heeft om uw hond te laten castreren, worden de testikels chirurgisch via een kleine huidsnede vóór het scrotum verwijderd. Als u twijfelt of de gedragsproblemen van uw hond hormonaal gereguleerd zijn, wat de eventuele nadelige effecten van een castratie zijn of later nog een nestje wil fokken, kunt u ook kiezen voor een tijdelijke chemische castratie. Hierbij wordt er een implantaat via een naald onder de huid van uw hond geplaatst, waardoor het effect van een castratie wordt nagebootst. Na de plaatsing van het implantaat vindt er eerst een kortdurende stijging van het hormoon testosteron plaats, waardoor de ongewenste gedragingen wat erger kunnen worden. Hierna daalt het testosterongehalte snel, waardoor de testikels kleiner worden, het libido daalt en de reu na 6 weken volledig onvruchtbaar is. U kunt kiezen voor een 6 of 12 maanden variant, waarna de hond weer volledig vruchtbaar wordt. Mochten de effecten van de chemische castratie gewenst zijn, kunt u uw hond alsnog definitief chirurgisch laten castreren.